Βαθύ Ανωγή  Λεύκη  Σταυρός  Εξωγή Πλατρειθιάς Φρίκες  Κιόνι  Πως να έρθετε

Η Ιθάκη : Βαθύ

Το Βαθύ αποτελεί την πρωτεύουσα της Ιθάκης και κατοικείται από τον 17ο αιώνα μ.Χ. Η πρότερη κατοίκησή του δεν κατέστη εφικτή λόγω των πειρατικών επιδρομών.  Ονομάστηκε έτσι λόγω του ότι το επίπεδο εδάφους είναι αυτό της στάθμης της θάλασσας ενώ παράλληλα περιβάλλεται από βουνά και λόφους. Ο οικισμός της πόλης έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός από το 1982 λόγω του ότι διατηρεί τον επτανησιακό ρυθμό δόμησης παρόλο που η ανοικοδόμηση πραγματοποιήθηκε μετά του καταστροφικού σεισμού του 1953. Φωλιάζει σ’ ένα κλειστό κόλπο μεγάλου κάλους στο νότιο τμήμα της Ιθάκης. Πρόκειται για τον λιμένα του Φόρκυνος κατά τις περιγραφές του Ομήρου. Στην είσοδο του λιμανιού συναντάμε ερείπια ενετικού φρουρίου με κανόνια και το νησάκι Λαζαρέτο το οποίο έχει φιλοξενήσει σε παλαιότερους χρόνους, λοιμοκαθαρτήριο και ενετικές φυλακές ενώ σήμερα στη θέση τους διατηρείται το εκκλησάκι του Σωτήρα. Το Βαθύ σκιάζει το υψηλότερο βουνό της Ιθάκης, τα Καθαρά ή Νήριτο κατά Όμηρο. Παρέχονται όλες οι επιλογές διασκέδασης.

Παραλίες: Παλιοκάραβο, Τσιριμπής, Λούτσα, Μηνύματα, Γιδάκι ( με καΐκι ), Σκίνος, Σαρακήνικο και Φιλιατρό.

Μουσεία: Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιθάκης ( ευρήματα προγεωμετρικών έως και ρωμαϊκών χρόνων ).

Αξιοθέατα – τοποθεσίες: Ερείπια αρχαίας πόλης Αλαλκομενές χρονολογούμενα από το 8 αι. π.Χ. καθώς και τα κυκλώπεια τείχη, σπήλαιο Νυμφών όπου ο Οδυσσέας  έκρυψε τα δώρα των Φαιάκων, μητρόπολη με το παλιό καμπαναριό και ξυλόγλυπτο τέμπλο.

 
   
 

 
 

 
   
   
 

 
       
 

Αρχική | Ο Σύλλογος | Η Ιθάκη | Επικοινωνία

 

© Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ιθάκης 2008 - ithaca holidays

"Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε"
Κ.Π. Καβάφης